Sri Lanka - Teens hjemmland
Kilde: FORUT interaktiv

Tilbake

Reiser vi østover fra hovedstaden Colombo, stiger landskapet oppover mot 2500 meter over havet. (Dette er som de høyeste fjelltoppene i Norge.) Her oppe er det et behagelig klima på 25-26*C, som er ideelt for tedyrking.

Her ligger teområdene med sine tettvokste irrgrønne busker. Tebuskene er 1-1,5 meter høye, er plantet med jevne mellomrom og følger fordypninger og høyder i landskapet.
Prosessen fra plukking av teblade, til ferdig brent og sortert te er svært omstendelig og arbeidskrevende. Tebuskene, som kan bli over tyve år gamle plukkes hver 6-7 dag hele året. Og det er bare de to øverste bladene og toppskuddet (knoppene på toppen) på hver grein som plukkes.
Det er stort sett kvinner som plukker tebladene på de store teplantasjene, og i løpet av åtte timer (1 arbeidsdag) plukker de ca. 16 kg teblader. For dette får de betalt ca. 80 rupier (=11 kr). Disse 16 kg med teblader blir til ca. 4 kg ferdig tørket og brent te.
Når teen er plukket og veid, legges den på “tørkeloftet” i plantasjens fabrikk i et døgn. Her blir bladene spredd utover nettingrammer som er over luftekanaler, hvor luft blir blåst inn. Etterpå (neste dag) blir tebladene presset i en spesiell valse hvor tebladene blir krøllet sammen og saften i bladene blir presset ut og legger seg på utsiden av bladene. (Det er denne plantesaften som gir teen den spesielle smaken.) Så blir bladene knust i mindre biter og sortert etter størrelse. De knuste bladene legges på store bord av metall eller glass til en slags “gjæring” eller oksideringsprosess (lufting), noe som tar fra 1/2 til 3 timer. I løpet av denne “gjæringen” får bladene en svak kobberfarge. Nå er tebladene klare til “brenning” eller tørking i en 5-6 meter lang tank som varmes opp av en oljebrenner som varmer opp luft som blåses inn i tanken. Temperaturen i tanken er på ca. 400*C bog tebladene blir blåst gjennom tanken av den varme luften. En slik ovn kan tørke opptil 350kg te på 1 time.
Nå har vi ferdig “sort” te, som blir sortert (igjen) i 4 kategorier etter størrelse. De ulike te-kategoriene har forskjellig kvalitet (styrke, smak og aroma). De minste partiklene brukes i teposer, og det er nok disse du er mest kjent med.
Teen i Sri Lanka blir også inndelt i kvaliteter ut fra hvor i landet tebladene er dyrket.
• High Grown Teas, er den beste teen og dyrkes høyt oppe i åssidene, i områder som ligger høyere enn 1200 meter over havet.
• Mid-Country Teas, dyrkes i områder mellom 600 og 1200 meter over havet.
• Low Grown Teas, dyrkes i områder som ligger lavere enn 600 meter over havet.